Dynamivo Dadizele

Damesvolleybalploeg Dynamivo Dadizele wordt 50 in 2022

Er is voor de eerste keer sprake van damesvolleybal in Dadizele in 1972. Magda Bekaert die na de middelbare studies het regentaat LO in Heverlee wou volgen moest als toelatingsvoorwaarde een ploegsport beoefenen. Die was er in Dadizele niet voorhanden en aangezien Magda voor het volleybal als sportieve uitlaatklep koos verzamelde zij enkele sportieve geestesgenoten rond zich. De trainingen resulteerden in de opstart van Dynamivo Dadizele wat staat voor DYNAMIsch volleybal Dadizele. Er werd als club ingeschreven in het West-Vlaams Volleybalverbond. Het seizoen 1972-1973 werd het maidenseizoen voor de kersverse club die aantrad in de laagste provinciale reeks, dat was toen 2de provinciale. De wedstrijden werden gespeeld op het Daiselhof, een jeugdheem in de Ledegemstraat waar er een openlucht sportterrein aangelegd was.

In dat eerste seizoen kreeg Magda de raad mee bij het BLOSO een trainer aan te vragen die gratis een tiental trainingen kwam geven. Dirk Dobbelaere kwam de meisjes een initiatiereeks aanbieden. Hij bleef evenwel trainer, verloor zijn hart aan Magda Bekaert en zij werden een echt paar. Dirk Dobbelaere zou negen seizoenen trainer blijven bij Dynamivo Dadizele.

Van het Daiselhof via Rollegem-Kapelle naar Moorslede.

Dat eerste competitiejaar won Dynamivo twee wedstrijden, tegen Deerlijk dat eveneens zijn eerste seizoen rondmaakte. Het damesvolleybal kende een groei in aantal clubs. Daardoor werd het seizoen 1973-1974 een reeks herindeling gemaakt en werd een derde provinciale afdeling gecreëerd.

Vanaf het seizoen 1974-1975 moest de volleybalcompetitie indoor afgewerkt worden. Aangezien er in Dadizele noch Moorslede indoor geschikte sportinfrastructuur was verhuisde Dynamivo voor zijn trainingen en wedstrijden naar Rollegem-Kapelle. De wedstrijden werden er de zondagvoormiddag gespeeld en de ploeg fietste van de basiliek van Dadizele die het verzamelpunt was naar Rollegem-Kapelle. Als er in 1976 een sporthal gebouwd werd in Moorslede verhuisde Dynamivo voor het seizoen 1976-1977 zowel voor trainingen als wedstrijden naar de Sporthal Grimmertinge in Moorslede.

Ging alle aandacht de eerste seizoenen naar de uitbouw van de seniores ploeg, dan begon Magda Bekaert eens zij haar studies LO had afgewerkt volleybal trainingen te geven voor de jeugd. Sedertdien bleef de jeugdwerking een aandachtspunt voor het bestuur. Die aandacht werd overigens naarmate de seizoenen vorderden nog aangescherpt. Nog altijd krijgt de jeugd de volle aandacht te beginnen met de volleyspeeltuin, meisjes van het 1ste en 2de leerjaar, die alle jeugdcategorieën tot de senioren ploegen kunnen doorlopen.

Sportieve evolutie

Het seizoen 2021-2022 is dan ook het vijftigste competitiejaar van Dynamivo Dadizele. En zoals het eigen is aan een sportvereniging wisselden de sportief succesvolle jaren zich met de resultatief minder periodes af. Het vijfde seizoen leverde de titel op in 2de provinciale en promotie naar de hoogste provinciale damesreeks. Vijf seizoenen later kon de degradatie niet vermeden worden, er volgde een terugval naar derde provinciale. Er werd enkele seizoenen gependeld van derde naar tweede en omgekeerd.

In 2003-2004 promoveerde Dynamivo onder trainer Marc Verraes weer naar de hoogste reeks, ondertussen bracht Dynamivo ook een tweede ploeg in lijn. Vier seizoenen later leidde Xavier Melssens de ploeg naar de titel en werd de provinciale beker veroverd ten nadele van Hermes Oostende. Een absoluut feestelijk hoogtepunt was dat in de clubgeschiedenis.

Het seizoen 2008-2009 debuteerde Dynamivo in tweede divisie, werd 2de en promoveerde als bijkomende stijger naar 1ste divisie. De tweede ploeg die ondertussen in 2de provinciale aantrad werd derde en kon na een testwedstrijd promoveren naar de hoogste provinciale reeks. Een seizoen later werd in 4de provinciale een derde ploeg in lijn gebracht die dat eerste seizoen al promoveerde naar 3dde provinciale.

Het derde seizoen kon de degradatie naar 2de divisie niet vermeden worden. Voor het seizoen 2013-2014 volgde een fusie van Dynamivo A en B met aantreden in 1ste provinciale. Dat statuut kon evenwel niet aangehouden worden niettegenstaande een 8ste plaats in de hoogste reeks het seizoen 2015-2016. De ploeg viel uiteen en het volgende seizoen werd een doorstart genomen in 3de provinciale. Francis Ramaut leidde de fusieploeg dat seizoen naar de titel en veroverde voor de tweede keer in de geschiedenis van Dynamivo de West-Vlaamse beker door in de finale eerste provincialer VT Brugge in een vijfsetter te kloppen. Het volgende seizoen promoveerde Dynamivo vanuit tweede als kampioen weer naar de hoogste reeks.